Historialliset kirjat VT

Historialliset kirjat

Neljän evankeliumin todistus
Olavi Peltola

Vanha testamentti alkaa viidellä Mooseksen kirjalla. Ne sisältävät sekä historiaa että siihen perustavaa opetusta. Samoin Uusi testamentti alkaa kirjoilla, jotka kertovat tärkeistä historiallisista tapahtumista ja antavat opetusta. Kristillinen uskomme perustuu näiden UT:n alussa olevien neljän kirjan todistukseen Jeesuksesta Kristuksesta ja siitä pelastuksesta, jonka Jeesus elämällään, teoillaan ja opetuksillaan valmisti koko ihmiskunnalle. Ne ovat aivan kuin uskonrakennuksen perustan neljä seinää ja kulmaa.

Ester

Olavi Peltola

TEEMA
Jumalan salattu huolenpito.

AVAINJAE
Jos sinä nyt tässä tilanteessa pysyt vaiti, niin juutalaiset saavat kyllä avun ja pelastuksen muualta, mutta sinua ja isäsi sukua kohtaa tuho. Ja kukaties sinusta tulikin kuningatar vain tällaisia aikoja varten Est 4:14.

Esra

Olavi Peltola

TEEMA
Hidas ja vaikea jälleenrakennus.

AVAINJAE
Mutta Herra, meidän Jumalamme, on nyt hetken ajan osoittanut meille armoaan ja sallinut pienen osan meistä pelastua. Hän on suonut meille jalansijan pyhässä paikassaan, hän on herättänyt meissä toivoa ja antanut meille uutta voimaa orjuuteemme Esra 9:8.

Nehemia

Olavi Peltola

TEEMA
Ulkonaisen ja sisäisen muurin rakentaminen Jerusalemin ympärille.

AVAINJAE
Taakkojen kantajat työskentelivät vain toisella kädellä, toisessa he pitivät keihästä Neh 3:11.

Ensimmäinen Aikakirja

Olavi Peltola

TEEMA
Temppelin rakentamisen valmisteluja.

AVAINJAE
Ryhdy päättävästi ja rohkeasti työhön! Älä pelkää äläkä lannistu, sillä Herra Jumala, minun Jumalani, on kanssasi. Hän ei jätä eikä hylkää sinua, vaan auttaa sinua 1 Aik 28:20.

Toinen Kuninkaiden kirja

Olavi Peltola

TEEMA
Matkalla kohti Jumalan tuomiota.

AVAINJAE
Herra oli varoittanut Israelia ja Juudaa. Jokaisen profeetan, jokaisen näkijän suulla hän oli sanonut: "Kääntykää takaisin pahoilta teiltänne! Noudattakaa minun käskyjäni ja määräyksiäni ja eläkää sen lain mukaisesti, jonka minä olen antanut..." Mutta he eivät kuunnelleet, vaan olivat yhtä uppiniskaisia kuin isänsä 2 Kun 17:13-14.

Sivut