Apostoliset kirjeet

Juudaksen kirje

Olavi Peltola

JOHDANTO
Juudas esittelee itsensä Jaakobin veljenä. Se merkinnee, että hän on Jaakobin tavoin yksi Jeesuksen veljistä ja Jaakobia nuorempi. Näin meille on säilynyt kaksi kirjettä Jeesuksen veljiltä, ja ne nauttivat suurta arvovaltaa alkukirkossa. UT mainitsee vielä kaksi muutakin Jeesuksen veljeä, Joosefin ja Simonin (Mark 6:3; Matt 13:55; 1 Kor 9:5).

Juudas ei itse nimitä itseään Herran veljeksi, vaan Jaakobin tavoin nöyrästi vain Jeesuksen Kristuksen palvelijaksi, orjaksi. Hän ei myöskään kutsu itseään apostoliksi.

Kolmas Johanneksen kirje

Olavi Peltola

JOHDANTO
Kirje on Filemonin kirjeen tavoin yksityiskirje. Siinä arvovaltainen Jumalan kansan johtaja, vanhin, neuvoo seurakunnan keskeisessä luottamustehtävässä olevaa Gaiusta. Gaius on hänelle niin läheinen, että hän kolmeen kertaa sanoo rakastavansa tätä. Ehkä tämä oli tullut hänen kauttaan uskoon. Emme tiedä tarkemmin, kuka tämä Gaius oli. Nimi oli siihen aikaan yleinen. Emme tiedä myöskään seurakuntaa, jossa hän vaikutti. Perimätieto väittää Johanneksen myöhemmin vihkineen Gaiuksen Pergamon piispaksi.

SISÄLTÖ