Mooseksen kirjat

Kolmas, neljäs ja viides Mooseksen kirja

Olavi Peltola

HERRALLE MIELUISA

Monelle Kolmannen Mooseksen kirjan lukeminen on koko Raamatun lukemisen koetinkivi. Se näyttää olevan täynnä käsittämättömiä ja vieraalta tuntuvia yksityiskohtia. Juuri tätä kirjaa lukiessamme tuntuu kuin verho olisi silmiemme edessä. Emme ymmärrä, miten tämä voi ollenkaan puhutella ketään ja miten sen sanoma soveltuu omaan elämäämme. Sehän näyttää olevan täynnä käskyjä, joista suurinta osaa ei ole vuosituhansiin missään noudatettu.

Toinen Mooseksen kirja

Olavi Peltola

ÄLÄ HELLITÄ

Raamatun toinen kirja alkaa Jumalan lasten ahdistuksen kuvauksella. Uskovilla ei silloinkaan ollut kovin helppoa. Eräs tuskan aihe oli jo siinä, että he erottautuivat kansan enemmistöstä. Vähemmistö joutuu herkästi epäluulon kohteeksi. Heidät koetaan poliittisesti vaaralliseksi (2 Moos 1:10). Heitä pelätään ja aletaan vihata (1:12, KR 92).

Ensimmäinen Mooseksen kirja

Olavi Peltola

ESIEVANKELIUMI

"Sinä olet iskevä häntä kantapäähän" (1 Moos 3:15, KR38).

Jokaista ihmistä aina ja kaikessa mitä syvimmin koskettava Raamatun ilmoittama totuus on ihmisen oma pahuus (Matt 7:11). Kauhistuttavin ahdistus elämässämme ei ole sairaus, ei onnettomuus, ei sota, ei väkivalta, ei toisten ihmisten ja yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuus, ei kohtalo vaan mitä henkilökohtaisin synti ja pahuus. Siihen jokainen meistä on sidottu syntymästämme lähtien (Ps 51: 7).

Viides Mooseksen kirja

Olavi Peltola

Deuteronomium = toinen laki, Debarim = sanat

TEEMA
Liiton uudistus.

AVAINJAE
Tehdäkseen teidät nöyräksi hän piti teitä nälässä ja ruokki teitä sitten mannalla, jota ette olleet ennen maistaneet, eivätkä myöskään teidän isänne. Hän halusi osoittaa teille, ettei ihminen elä yksin leivästä, vaan kaikesta mitä Herra sanoo 5 Moos 8:3.

JOHDANTO

Neljäs Mooseksen kirja

Olavi Peltola

Numeri = luvut, Bemidbar= erämaassa

TEEMA
Vaellus Jumalan armon varassa.

AVAINJAE
Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua, Herra
kirkastakoon sinulle kasvonsa ja olkoon sinulle armollinen.
Herra katsokoon sinun puoleesi ja antakoon sinulle rauhan
4 Moos 6:24.

JOHDANTO