Uskon perusteet

Käytettyä kirjallisuutta

Apostoliset isät, Rauma 1975
Augustinuksen tunnustukset, Helsinki 1947
Augustinus, Henki ja kirjain, Juva 1982
Robert D. Brinsmead, Jumalan liitto, Kurikka 1989
Fredrick, Dale Bruner, Pyhän Hengen lahja, Hämeenlinna 1993
Anselm Cantenburylainen, Jumala ihmiseksi, Jyväskylä 1991
Pyhä Johannes Damaskolainen, Ortodoksisen uskon tarkka esitys I, II, Joensuu 1980
Bo Giertz, Uskon ABC, Joensuu 1980
Karl Heim, Jeesus ja maailmanhistoria, Porvoo 1962
Bengt Hägglund, Uskon malli, Jyväskylä 1985

10. Kirkko ja saurakunta

Olavi Peltola

1. Johdantoa

Kirkkomme Tunnustuskirjoissa sanotaan, että jo seitsenvuotias lapsi tietää, mitä on kirkko. Voimme vain huokaillen kysellä, mistä löytyy tuo seitsenvuotias, joka vihdoinkin sanoisi selvästi mitä kirkko on. Niin pahasti hajaantuvat mielipiteet kirkosta kristittyjen välillä. Uskonopin eräs vaikeimmista ongelmista onkin kirkon ja seurakunnan määrittely. Mutta jo Paavali sanoi: "Tämä salaisuus on suuri: minä tarkoitan Kristusta ja seurakuntaa" (Ef 5:32).

7. Ihmisen pelastuminen ja uskon vanhurskaus

7. IHMISEN PELASTUMINEN JA USKON VANHURSKAUS
Olavi Peltola

1. VANHURSKAUTTAMINEN PELASTUMISEN KESKUKSENA

Jumalan tuomio tulee

Jumala on määrännyt päivän, jolloin hän oikeudenmukaisesti tuomitsee koko maailman. Tuomarin tehtävän Jumala on antanut Herralle Jeesukselle Kristukselle (Apt 17:31). "Ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita" (Apostolinen uskontunnustus). Kaikkien on tultava Kristuksen tuomioistuimen eteen (2 Kor 5:10). Yksikään ihminen ei voi sitä paeta (Hepr 9:27). "Jokainen meistä joutuu tekemään Jumalalle tilin itsestään" (Room 14:12).

6. Pyhä Henki

6. PYHÄ HENKI
Olavi Peltola

1. Pyhä Henki - kolmiykseisen Jumalan persoona

Kristillisessä uskossa on kysymys perisynnin turmeleman ihmisen pelastumisesta. Jumala pelastaa meidät Jeesuksen ristinkuoleman ja ylösnousemisen kautta. Tämä Kristuksen teko tulee henkilökohtaiseksi omaisuudeksemme vasta Pyhän Hengen vaikutuksesta. Kuka on tämä Pyhä Henki?

5. Jeesuksen Kristuksen työ

5. JEESUKSEN KRISTUKSEN TYÖ
Olavi Peltola

1. Miksi Jeesus tuli maailmaan?

Jumalan Poika tuli ihmiseksi ja omaksui synnin turmeleman ja kuoleman valtaan joutuneen ihmisluonnon sovittaakseen maailman Isän kanssa. Toki hän teki rakkaudentekoja parantaessaan sairaita, herättäessään kuolleita ja ruokkiessaan nälkäisiä. Toki hän opetti ihmeellisellä arvovallalla ja viisaudella Jumalan tuntemista. Mutta hänen maailmaan tulonsa syy ei ollut vielä tässä. Hän tuli kärsimään (Luuk 24:26).

4. Jeesuksen Kristuksen persoona

4. JEESUKSEN KRISTUKSEN PERSOONA
Olavi Peltola

1. Jumalan pelastustahto

Raamatun ilmoituksen mukaan Jumala loi ihmisen läheiseen rakkauden ja luottamuksen yhteyteen kanssaan. "Minun onneni on olla Jumalaa lähellä, minä panen turvani Herraan" (Ps 73:28). Ihminen nousi kuitenkin kapinaan Jumalaa vastaan ja niin ihminen joutui perkeleen, synnin, kuoleman ja kadotuksen vallan alaiseksi. Nyt ihmisen on mahdotonta perisyntisen luontonsa tähden elää Jumalan lapsena ja iloita läheisestä yhteydestä Jumalaan.

Sivut